X

Támogatói adatok


E-mail cím:

Jelige

Az Egyesület adatkezelési tájékoztatóját megismertem és elfogadom.

Küldés

Mi a nőjogi persely?

Jogsegélyvonal Jogsegélyvonal

A Nőjogi Perselyt azért hoztuk létre, hogy hozzásegítsük a nők elleni erőszak áldozatait a jogaik gyakorlásához. Az igazságszolgáltatásban, az ügyek folyamán számos olyan költség felmerül, amit Magyarországon sok nőnek nehézséget okoz, vagy akár lehetetlen előteremteni. Szakvélemények, illetékek, leletek, hivatalos másolatok, hivatalos fordítások, vagy akár bírságok költségei is gyakran terhelik a párkapcsolati erőszak és a szexuális erőszak áldozatait, gyakran ellehetetlenítve azt, hogy hatékonyan érvényesíthessék a saját, és sok esetben a gyerekeik jogait. Szeretnénk, ha mindenki hozzáférhetne az igazságszolgáltatáshoz, és ha az áldozatokat nem sújtanák további – anyagi – terhek mindamellett, amit már átéltek: ezért hoztuk létre a Nőjogi Perselyt.

Milyen költségekre nyújtunk támogatást a Perselyből?

Illetékek

Az eljárások folyamán kötelezően befizetendő illetékek.

Szakértői vélemény díjak

Elrendelt szakértői vélemények kiállítására vonatkozó díjak. A hatékony jogérvényesítéshez gyakran szükség van szakvéleményekre, amelyek felmérik az áldozatot ért erőszak hatásait, és alátámaszthatják az áldozat vallomását. Például:

  • Orvosi másodvélemény, lelet
  • Igazságügyi orvosi szakértői vélemény
  • Igazságügyi pszichológusi szakértői vélemény
Hivatalos másolatok

Olyan, perhez kapcsolódó iratok és dokumentumok hivatalos másolatai, amelyekről az érintett számára az adott hatóság nem köteles díjmentesen másolatot kiállítani

Hivatalos fordítások
  • Hivatalos fordítások idegen nyelvről magyarra korábbi ítéletekről és hivatalos dokumentumokról olyan esetekben, ahol az erőszak másik ország(ok)ban (is) zajlott
  • Hivatalos fordítások magyarról idegen nyelvre korábbi ítéletekről és hivatalos dokumentumokról olyan esetekben, ahol az erőszak Magyarországon zajlott, de az áldozat azóta külföldre került/menekült
Bírságok és pénzbüntetések
  • Bírságok “láthatás akadályoztatása” címen (amikor az anya nem kényszeríti rá a gyerekét, hogy a bántalmazó apával találkozzon, vagy amikor az apa hibájából)
  • Bírságok annak címén, ha az anya a gyerek védelmében a gyereket (a különleges bánásmódot igénylő áldozatok esetében jogellenesen előírt) többszörös kihallgatásra nem kényszeríti
  • A prostitúcióban élő lányokra és nőkre, az emberkereskedelem áldozataira kirótt bírságok
  • A gyereket elnyerő elkövető számára gyerektartás meg nem fizetével kapcsolatos pénzbüntetések

Mutass kevesebbet

Milyen költségekre nem nyújtunk támogatást a Perselyből?

A Perselyből kizárólag jogérvényesítési folyamattal kapcsolatos költségeket támogatunk. Ez alól kivételt képez az ügyvédi munkadíj. Az ügyvédi munkadíjban nagy árkülönbségek vannak ügyvéd és ügyvéd között, és az ár-érték arány is eltérő: sajnos sok jogász nem tudja hatékonyan képviselni a nők elleni erőszak érintettjeit, sok órát felszámol kevés eredménnyel, és akár más esetekben elkövetőket is képvisel. Mivel nem tudjuk garantálni a hozzánk forduló érintettek minden jogi képviselőjének feltérképezését a fenti szempontok szerint, ezért az ügyvédi munkadíj költségeinek támogatását nem tudjuk vállalni. A Perselyből támogatott, fent felsorolt költségek előre meghatározottak, vagy nagyon kevés eltérés van az adott dokumentum-típus kiállítóinak árai között. A Perselyből nem nyújtunk támogatást egyéb, nem a jogérvényesítési folyamattal kapcsolatos költségre (pl. rezsi, bérleti díj, élelmiszer).

Mutass kevesebbet

Miért nem nyújtunk támogatást más, személyes költségekre a Perselyből?

Az adományod más segítők adományaival együtt olyan áldozatokhoz kerül, akiknek a legnagyobb szükségük van rá a jogérvényesítési folyamatuk során. Az adományok addig a perselyben maradnak, amíg tovább nem adományozzuk az érintetteknek. Ha megjelölted egy adott érintett nevét és jeligéjét, akkor az adományod az ő jogi költségeinek fedezéséhez járul majd hozzá.

Mutass kevesebbet

Hogyan tudok támogatást igényelni?

Magyarországon jelenleg több, mint 200.000 nő él bántalmazó kapcsolatban. Nem túlzás feltételezni, hogy mindannyiuknak szüksége van, vagy lesz a bántalmazó elhagyása után, anyagi segítségre a mindennapos élet költségeiben. Ilyen sok ember és költség támogatását azonban biztosan nem tudjuk vállalni. Azt sem szeretnénk, ha az igazságtalanság vádja sújtana minket, ha valakinek sikerülne pénzt gyűjtenünk például egy havi rezsi költségére, másnak pedig nem, pedig nyilvánvalóan mindenki igénye jogos arra, hogy ki tudja fizetni a rezsit. A jogi költségek esetében könnyebb sürgősségi, súlyossági és szakmai alapon sorrendet felállítani, és ezek olyan, korlátozott alkalommal felmerülő költségek, amikben azt reméljük, a legtöbb jelentkezőnek hatékonyan fogunk majd tudni segíteni, és hozzájárulunk a jogérvényesítésükhöz. Reméljük, hogy a jogi költségek támogatása is segítséget jelent majd; felszabadít a személyes költségvetésből olyan összegeket, amiket így a mindennapos élet költségeire lehet fordítani.

Mutass kevesebbet

Hogyan működik a Persely?

A Perselybe folyamatosan gyűjtjük az adományokat, és folyamatosan lehet a Perselyből támogatásért jelentkezni. A Perselyből csakis a fenti típusú költségekre, nők elleni erőszak hozzánk forduló áldozatainak nyújtunk támogatást. A Persely 2019 December 9.-én, az Emberi Jogok Világnapján, a 16 Akciónap Nők Elleni Erőszak Felszámolásáért utolsó napján nyílik meg. Az első 3 hónapban szeretnénk, ha összegyűlne a Perselyben 1 millió forint alap-összeg, hogy a megnyíló jelentkezési felületünkön támogatásra jelentkező áldozatoknak legyen miből segítséget nyújtanunk. A Perselyt az érintettek körében fokozatosan hirdetjük majd meg, mert nem szeretnénk csalódást okozni azoknak, akik támogatásért fordulnak hozzánk; nem szeretnénk, ha sokan jelentkeznének azelőtt, hogy a segítségetekkel támogatást tudnánk biztosítani nekik. A támogatást igénylő áldozatoknak ki kell tölteniük egy jelentkezési lapot. A PATENT Egyesület jogászai ennek alapján megállapítják az igény hitelességét, sürgősségét, és azt, hogy az adott igény fedezése mennyiben szükséges és hasznos az adott esethez kapcsolódó jogérvényesítési folyamatban. Amennyiben a Perselyben nincs elég forrás minden, hiteles igény támogatására, a fontossági sorrendet az igény sürgőssége, a költség szükségessége, és a szükség mértéke határozza meg. Egyes jelentkezők teljességgel anonimizált, álnévvel és jeligével ellátott történeteit közzétesszük majd a PATENT Egyesület Facebook-oldalán. Azok az adományozók, akik az ott megosztottak alapján kifejezetten az adott érintettet szeretnék támogatni, az adományozás során közleményként feltüntethetik a jeligét, így a támogatás biztosan ahhoz érkezik, akinek szánták. Amennyiben egy költséggel kapcsolatban a szükségesnél több összeg folyik be, a többlet a Perselyben marad, és a jövőben hasonló nehézségekkel küzdő jelentkezőhöz kerül.

Mutass kevesebbet

Hova kerül az adományod, ha hozzáadsz a Perselyhez?

Az adományod más segítők adományaival együtt olyan áldozatokhoz kerül, akiknek a legnagyobb szükségük van rá a jogérvényesítési folyamatuk során. Az adományok addig a perselyben maradnak, amíg tovább nem adományozzuk az érintetteknek. Ha megjelölted egy adott érintett nevét és jeligéjét, akkor az adományod az ő jogi költségeinek fedezéséhez járul majd hozzá.

Mutass kevesebbet

Támogatom